tirsdag 15. mai 2012

14.mai


Nytt fra livet i Mali
Det er varmt i Mali! Våre kollegaer synest det er vel varmt. Ofte godt over 40 grader for tida.
Karim Fofana fortel om ei ei tragisk drukningsulykke i Bafoulabé. På andre sida av elva iforhold til bibelskulen er det ein liten landsby. På fredag/laurdag var det 5 stykker som skulle over dit for å helse i eit bryllaup. Dei lånte ein liten pirogue/båt som nok kun var berekna på ein fiskar eller to og litt fiskeutstyr.Kona til den eine som var handelsmann sa at ho fekk ta ein større båt ved ferjekaien i Bafoulabé fordi det ikkje var plass til ho også. Ho gjekk dit. Han og dei fire andre tok den vesle båten med plass til to. Den var i heller skrøpeleg forfatning. Denne dagen var det ein del vind og då dei kom midt ut i elva fekk dei problemer, båten gjekk meir eller mindre i oppløysing og alle fall ut i vatnet. Kona stod lenger nede på elvebredden og såg dramet som utspela seg i elva. Det var ingen i nærleiken då dette hende. Alle 5 omkom. Det var slik eg har forstått det, mellom anna to lærarar, ein handelsmann og ein ungdom som skulle gjere seg ferdig med videregåande mellom dei omkomne. Fire av dei omkomne er funne og begravde. Bafoulabé er i sjokk og sorg. Guvernøren i Kayes er komen til Bafoulabé for å helse på familiane og kondolere. Han hadde med ei gåve på 250000 FCFA, litt over 3000,kr til familiane.
Mor til Nyagali Diarra er død. Ho og mannen Etienne Keita drog til Bamako på søndag for å ta del i sorga med familien.

Det har ikkje kome regn den siste veka i området. Regntida har byrja i sør i Sikassoregionen.

Den politiske situasjonen
Siaka Coulibaly, vår gode kollega i Bamako fortel i dag, måndag 14 mai at livet fungerer nokså normalt i Bamako. Skulane var stengde førre veke men åpna dørene i dag. Straumen er der og vatnet kjem ut av springen som den skal.

Det store spenningspunktet er no kva som skjer i løpet av veka i forhandlingane mellom militærjuntaen, regjeringa og den vestafrikanske unionen. Neste måndag går tida for den midlertidige regjereringa ut. Då skal dei ifylgje den maliske konstitusjonen gå av. Det blir spennande å sjå kva som skjer fram til då. Får den sittande regjereringa  ny tillit eller kjem det ei ny?

I skrivande øyeblikk, måndag klokka 1600 informerer Sanogo, leiaren av militærjuntaen at dei vil samle alle gode krefter til ein nasjonal samling for å finne ei løysing på president og re jereringsspørsmålet. Han understrekar at dei ikkje vil setje inn ein av sine eigne som ny president. For å behalde ro og orden i Bamako patruljerer hæren i Bamako.
Fotballkampar går som normalt. Gratulerer til alle Machester City fans….
I nord kjempar dei ulike fraksjonane om makta. Nokre signaler går på at Al-Quaida og tuaregane samtalar og kan bli einige om vegen videre for Azawad. Dette vil i så fall kunne tyde på at jobben for hæren kan bli verre når dei skal prøve å få kontrollen over nordområda. Fleire trur at hæren er i gang med å forbereie seg til angrep mot makthaverane i nord.

Både Siaka C. og Karim F. fortel om at hungeren set meir og meir sitt preg på kvardagen til folk.
I Aftenposten stod det fylgjande på søndag:
Først feilet avlingene i fjor, deretter satte tørken inn, etterfulgt av høye matvarepriser.

Til sammen 10 millioner mennesker er rammet av den vanskelige matsituasjonen i Sahel-regionen, det tørre savannebeltet rundt Sahara-ørkenen.

- 1,5 millioner barn står i fare for å bli alvorlig akutt underernært. Ytterligere 3 milllior barn står i fare for å bli moderat akutt underernært. Så totalt sett er det altså 4,5 millioner barn som står i fare for å bli underernært. Det tilsvarer omtrent Norges befolkning. Det er kjempestore tall. Det er som om man har 2000 jumbojeter fulle med sultne barn, sier Bernt Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge, til Aftenposten.no.

- De små kroppene vokser og er i utvikling, og blir veldig sårbare for mangel på mat og ernæring, og rammes mye raskere en voksne, sier Apeland.

- I verste fall er det 1,5 millioner barn under fem år som, hvis de ikke får hjelp, risikerer å dø eller få varige svekkelser. Hvis barn blir reddet, kan de få varige svekkelser, enten rent fysisk, eller mentalt. Så det har store konsekvenser for samfunnet, fordi mange barn vil være avhengige av hjelp i mange år fremover. Vi snakker om en tapt generasjon av barn.

Kolera, meslinger og hjernehinnebetennelse
De første varselklokkene begynte å ringe allerede før jul, da det ble klart at avlingene ville feile.

- Men det går tregt . Verdenssamfunnet er blitt flinkere til å varsle kriser, men vi er ikke gode nok til å forebygge de krisene vi er i stand til å forutse. Jeg er redd for at vi ikke får det fulle fokuset på situasjonen i området før i juni, når vi får se bilder av veldig mange barn som er svært underernærte, sier Apeland.

Han understreker samtidig at det er positive tegn. UNICEF trenger 700 millioner kroner til operasjonen de har planlagt for å gi hjelp til barna som trenger det under denne matkrisen. Etter at organisasjonen har mobiliserte for å få inn penger fra regjeringer og privatpersoner, har de nå fått inn to tredeler av pengene til hjelpearbeidet i Sahel.

På UNICEF-sentrene her blir ungene diagnostisert i forhold til hvor underernærte de er, de får vaksiner og medisinsk mat. Sistnevnte består av poser med forsterket peanøttmasse, som er svært næringsrik og har mye fuktighet, og derfor ikke trenger å blandes med vann. Dermed unngår man å bli smittet av for eksempel kolera.

- Når regntiden kommer vil alltid smittefaren bli større. Vi har allerede begynt å se kolerautbrudd i Niger, og frykter også utbrudd av meslinger og hjernehinnebetennelse, sier Apeland.

Samtidig som hjelpeorganisasjonen jobber med den akutte nødhjelpen, har de også fokus på å forebygge konsekvensene av tiltagende katastrofer senere, ved å bygge vannreservoarer og bygge opp lokale matvarelagre.

- Vi har klart å behandle 140.000 barn i området blant annet på grunn av at vi hadde slike lagre. De må vi gjenoppbygge, slik at vi kan være raske også neste gang en matkrise oppstår, sier den norske generalsekretæren.

- 600 kroner for å redde et barn

Et av barna som har fått hjelp, er 3 år gamle Habibi. Familien hans er blant de mange som har måttet forlate hjemmet sitt nord i Mali. Treåringen var alvorlig underernært da han flyktet sammen med sin bestemor. Etter en lang og farlig reise, blant annet på en gammel lastebil, kom hun til en flyktningleir som FN og regjeringen i Mauritania har satt opp i Fassala. Treåringen var da svært svak, med diare og stygg hoste. På et UNICEF-senter begynte kappløpet for å redde livet til den vesle gutten.

- Habibi kunne ha dødd hvis han ikke fikk riktig og rask hjelp. Da vi først møtte ham, var tilstanden hans svært alvorlig, men takket være intensivbehandling og medisiner begynte han å bli bedre, sier Ahmed Ould Sid Aida, lege ved UNICEF-senteret, til hjelpeorganisasjonen.

- Med dagens dollarkurs koster det rundt 600 norske kroner å redde et alvorlig underernært barn, sier Bernt Apeland.

Det innebærer cirka en måneds behandling med medisinsk mat.

- Hvis vi nå klarer å fortsette å få regjeringer, privatpersoner og næringsliv til å gi, vil vi klare å redde titusener, kanskje hundretusener av barn.

Tvunget på flukt

Landene i Sahel-regionen ligger i det tørreste vannbeltet i Afrika. De er blant de fattigste landene i verden, og ligger på mellom 150. og 186. plass på FNs utviklingsindeks. Helsevesenet er dårlig utbygd, tilgangen på vann er dårlig, og tilgangen på rent vann er enda dårligere.

I tillegg til sviktende avlinger, tørke og høye matvarepriser har også den politiske situasjonen i Mali og Nigeria gjort hjelpearbeidet i Sahelbeltet vanskelig. I Mali har flere hundre tusen mennesker flyktet til nabolandene på grunn av opprøret i landet. I Nigeria gjør konflikten mellom en opprørsgruppe og myndighetene sikkerhetssituasjonen vanskelig. Og mange som var gjestearbeidere i Libya under Gadafi har nå vendt tilbake til Sahel, men kommer tilbake til en krisesituasjon.

- Det kompliserer arbeidet, men vi har tilgang til å hjelpe, understreker Apeland.

- Men for barna og foreldrene som allerede som opplever matkrisen bidrar dette til å gjøre det enda vanskeligere. Personer som er underernærte bør ikke være på flukt




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar