søndag 27. mai 2012

Før Pinse

Mali : Overgangsperioden  fastsatt til eit år.

Her er eit bilde av capitaine Amadou Sanogo, leiaren for militærjuntaen, nå status som avgått president og Dioncounda Traoré, overgangspresidenten dei neste 12 månadane.  
AFP/HABIBOU KOUYATE
Dioncounda Traore forblir president i Mali. Det store spørsmålet  i forrige veke var: Kven blir den nye presidenten dei neste 12 månadane inntil ein får avvikla eit val til neste år? Etter intense samtalar og forhandlingar der den vest afrikanske unionen (CEDEAO på Fransk) har delteke, vart det vedtatt å gi Dioncounda Traore ny tillit. Dette vart vedteke den 21 mai. Amadou Haya Sanogo, leiaren av militærjuntaen har fått status som tidlegare president med alt det som han då rettmessig har krav på.  Alle i juntaen har fått amnesti.

No håpar ein at dei som no skal ha makta, les presidenten og statsministeren får gjere jobben sin slik at Mali kan kome ut av den låste situasjonen.

Presidenten har mykje å ta tak i. Han må få ro i landet. Det betyr at folk må kunne føle seg trygge i heimane. Plyndringa må ta slutt, likeså arrestasjonar utan lov og rett. Folk må få tillit til at samfunnet fungerer, presse og trykkefridomen må kome attende til normalen,( i førre veke vart to redaktørar for aviser arresterte)  og arbeidslivet må fungere godt. Presidenten må få kontroll over hæren, reorganisere hæren og finne ein farbar veg mot ei løysing i nord. Valet som skal avhaldast neste år må planleggjast.

Dei politiske partia er ikkje overtydde om at juntaen no vil halde seg vekke frå den politske scena! Nokre kommentatorar meiner at Mali snart er bankerott i tillegg til alle andre problem..

I nord er situasjonen vanskeleg for sivilbefolkninga. Det er vanskeleg å få tak i medisiner og mat. Dei som kan flyktar. Flyktningane i fleire av flyktningeleirane lever under kummerlege forhold. Ein fryktar at regntida som no nærmar seg vil føre til enda vanskelegare forhold fordi det då vil verte endå vanskelegare å nå fram med nødvendige forsyningar.

Mange stadar i nord der islamistane får råde er det slutt på fortallsparking for smågutane. Jentene får utdelt hovudplagg og mennene som ikkje har tilfredsstillande skjegg får utdelt falsk skjegg slik at dei kan sjå ut som gode muslimar.På radioen i Gao får dei ikkje lov til å spele musikk då det kan føre folk på villspor. Nyhende, Koran lesing og forkynning er det einaste som er tillate via radioen. Kvar familie har fått utdelt fire eksemplarer av Koranen, maten manglar ofte!

Det har vore forhandlingar mellom tuareg-rebellane(MNLA) og Ansar Al Dine(islamistane), men desse forhandlingane har så langt ikkje bore frukter då avstanden mellom partane er for stor. Dei første ynskjer sjølvstende og ein sekulær stat og dei andre ynskjer ein islamistisk stat og då helst i heile Mali.

Amnesty internasjonal og fleire ulike hjelpeorganisasjonar melder at Mali no er trua av/ramma av den verste humanitære krisa på mange mange år.

Samtidig som dette skjer tar maliske søsken td i Senegal tak i situasjonen. Dei samlar inn pengar som dei skal sende til sine brødre og søstre i nord-Mali via diverse vegar slik at hjelpa skal kome fram. Ein ser mange gode prov på omsorg og solidaritet i denne situasjonen.

Litt frå vest Mali
Adama Bah fortel om ein del regn og mykje vind på fredag. Det førte med seg øydeleggingar nokre stader.

Denne veka gjennomfører kyrkja kurs for dei kristne fleire stader i Bafoulabe distriktet og i Tambaga distriktet. Det ser ut til at livet i kyrkjene fungerer godt.


Amnesty slår alarm om situasjonen i Mali

Menneskerettighetssituasjonen i landet har ikke vært så ille siden uavhengigheten i 1960. Thomas Lie Larsen  tll@dagbladet.no  16.05.2012, kl. 06:26

Bottom of Form



FLYKTNINGER: FN regner med at over 320 000 personer er tvunget til å forlate sine hjem, og over 187 000 har søkt tilflukt i nabolandene. Krisa i landet rammer over 15 milloner mennesker etter militærkuppet tidligere i år. Foto: ABDELHAK SENNA / AFP PHOTO / SCANPIX


SULTER: Barn og voksne sulter etter militærkuppet 22. mars i år. Amnesty slår nå alarm. Bildet er av en liten gutt i Mbere flyktningerleir nær Bassiknou. Foto: ABDELHAK SENNA / AFP PHOTO / SCANPIX


Mali
Hundretusener er blitt fordrevet i forbindelse med kampene i den nordlige delen av Mali, og flere titalls personer er blitt utsatt for tilfeldige arrestasjoner, utenomrettslige henrettelser, seksuell vold og voldtekt, skriver Amnesty i rapporten «Mali: Fem måneder med krise, væpnet opprør og militærkupp».

Videre skriver NTB at organisasjonen lister opp en rekke menneskerettighetsbrudd som er begått i kjølvannet av matmangelen som har rammet 15 millioner mennesker i Sahel-regionen.
Væpnede grupper.
Etter to tiår med relativt stabilitet står Mali nå overfor den verste krisen siden uavhengigheten i 1960, sier Gaetan Mootoo, Amnestys Vest-Afrika-etterforsker. Han har nettopp kommet tilbake fra landet.

Hele den nordlige delen av Mali er blitt overtatt av væpnede grupper. Titusener av mennesker har flyktet fra regionen, noe som har skapt en humanitær krise i den sørlige delen av Mali og i nabolandene.

Under etterforskningsreisen besøkte utsendinger fra Amnesty International hovedstaden Bamako og fire flyktningleirer i nabolandet Niger.

Vitner Amnesty snakket med, fortalte at kvinner og jenter var blitt utsatt for voldtekt og massevoldtekt av væpnede menn fra blant annet tuareg-grupper. Særlig utsatt var kvinnene i Menaka og Gao, skriver NTB videre.


Voldtekt
En 19 år gammel kvinnelig student som hadde flyktet fra Bamako, fortalte at hun var blitt voldtatt.
- Jeg gikk sammen med en klassekamerat da vi ble stoppet av en motorsykkel med to tuareger og en bil full av væpnede menn og kvinner som var tatt til fange. Mennene, den ene i militæruniform, ba oss komme med dem til en leir fordi de trengte kvinner. Vi nektet. En av tuaregene ba meg gå inn i et tomt hus. Jeg sa at jeg hadde menstruasjon. Han beordret meg til å vise ham, og jeg viste ham blodet. Han sa: 'Hva gjør det?' Og så voldtok han meg.
Alle parter
Amnesty påpeker at alle parter i konflikten trolig har begått menneskerettighetsbrudd og overgrep.

Den 18. april 2012 ble tre ubevæpnede mennesker banket opp og utenomrettslig henrettet av maliske soldater. På samme måte er maliske soldater blitt tatt til fange, mishandlet og likvidert av opprørere.

Amnesty-utsendingene fant bevis for at det var barnesoldater i rekkene til både tuaregene og de islamske gruppene som har tatt kontroll over nordområdene.

Uten noe koordinert forsøk på å beskytte menneskerettighetene står nå hele denne regionen i fare for å bli destabilisert, både på grunn av den politisk ustabile situasjonen, væpnede konflikter i nord og matmangelen som berører hele Sahel-området, sier Gaetan Mootoo.

Slår tilbake
Rundt 200 soldater som hevder de støtter myndighetene, rykker i disse dager inn nord i Mali. De opplyser at de vil slå tilbake mot Tuareg-opprørerne og islamistene som kuppet landet, melder Reuters.

Dette er den første gruppa med lokale motstandere som er blitt observert så langt nord, som eksperter hevder al-Qaida bruker som gjemmested.
Tuareg-opprørere skal ha opplyst at de er klare med 500 mann i et motangrep for å stoppe motstandsgruppa.

To offiserer i grenseområdene sier motstandsgruppa nå har beveget seg 40 kilometer nærmere Gao.
Området holdes av MNLA-rebeller og islamistike grupper som vil innføre sharialov.


Membres du groupe islamiste Ansar Dine près de Tombouctou, le 24 avril 2012. AFP/ Romaric OLLO HIEN

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar